ZORGPROFESSIONALS

Wie doet wat?

Er zijn veel verschillende zorgverleners op het gebied van voeding en leefstijl. Vanzelfsprekend is het belangrijk om:

  • aan te sluiten bij ieders persoonlijke wens en behoefte
  • bij een gezondheidsprobleem allereerst een arts te raadplegen.   

Je vindt hier een overzicht van zorgverleners met hun specialisatie. Dit kan overzicht kan helpen bij de keuze welke begeleiding het beste past bij iemand.

DIËTIST

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte.

  • Behandelt patiënten met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies
  • Bevordert de lichamelijke gezondheid door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) 
  • Heeft kennis van gedrag rondom de voeding en kan de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

 

Beroepskenmerken:

  • Beschermde titel
  • Kwaliteitsregister (KP)
  • Beroepsvereniging
  • 4 jarige HBO opleiding.

LEEFSTIJLCOACH

Een leefstijlcoach helpt bij het krijgen van een gezondere leefstijl.

  • Helpt mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken, gericht op de belangrijke pijlers: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap.
  • Aanpak door middel van coachen.

 

Beroepskenmerken:

  • Geen beschermde titel
  • Kwaliteitsregister (Kabiz) voor leefstijlcoaches die ingeschreven zijn bij de Beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches (BLCN).  
  • Beroepsvereniging (voor coaches die een goedgekeurde  (geaccrediteerde) opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd (op HBO niveau). 
  • Opleiding varieert van enkele dagen tot HBO-niveau. 

GEWICHTSCONSULENT

Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichts-problemen te begeleiden.

  • Helpt met voedings- en beweegadviezen
  • Bij medische klachten of oorzaken hoort een gewichtsconsulent door te verwijzen naar de huisarts of diëtist.

 

Beroepskenmerken:

  • Geen beschermde titel
  • Geen kwaliteitsregister
  • Beroepsvereniging 

Betrouwbare websites voor meer informatie over zorgverleners (kenmerken en verschillen):