ANDA WILLEMSE - VAN DEN BERGH

Voedingswetenschapper en diëtist

  • Oprichter van het platform ' Voedingsexpertise.nl en Leefstijl'.
  • Projectleider bij internationaal voedingsmiddelenbedrijf in baby-en medische voeding.
  • Studeerde cum laude af aan de universiteit Wageningen als voedingswetenschapper.
  • Studeerde af aan de Haagse Hogeschool Den Haag als dietiste.

Lid van gerenommeerde organisaties:

'Puur natuur' is mij van jongs af aan met de paplepel ingegoten

Als kind kwam ik vaak op de boerderij, waar mijn vader opgroeide. Ik genoot daar van het landleven, met de ruisende tarwevelden in de zomer, de biest die als beste moedermelk aan de pasgeboren kalfjes werd gegeven, en de eeuwen oude boomgaard die elk jaar opnieuw prachtige appels, peren en pruimen gaf. 

Mijn vader nam mij mee op ontelbare fietstochtjes, en bracht mij de liefde voor Hollandse gewassen op het veld bij: aardappelen, suikerbieten, mais, spruiten en nog veel meer. Hij leerde mij dat pesticiden erg ongezond zijn, en groenten daarom altijd goed gewassen moeten worden. 

Gezond eten stond ook hoog in het vaandel bij mijn moeder. Als kooklerares had zij als geen ander veel aandacht voor gezonde ingredienten in de maaltijd: vooral onbewerkt, niet teveel vlees en variatie in groente. De beste ingredienten haal je bij de boer.  'Home made' was en is altijd haar stempel voor kwaliteit omdat je dan precies weet wat je erin stopt. 

 

Toch begrijp ik nog steeds niet waarom ondervoeding bij ouderen zo veel voorkomt in een welvarend land als Nederland. Met een betere voeding behouden wij onze spierkracht, wapenen het immuunsysteem en blijven langer gezond. 

Welvaartsziekten nemen ook hand over hand toe. Het aanbod aan ongezonde producten is enorm en de verleiding is hiervoor groot.  Hoe komt het dat er geen groter tegenwicht wordt geboden, zodat wij gezondere keuzes (leren) maken?  En onszelf niet ziek maken van alle suikers, vetten en overdaad? 

Verder bleek tijdens de Covid-19 pandemie dat overgewicht een belangrijke risico factor is voor een ernstig verloop van deze ziekte. Met verbazing constateerde ik, en met mij vele professionals, dat de overheid weinig aandacht had en heeft voor voeding en leefstijl. Gedrag is niet direct te veranderen maar voeding en leefstijl zouden een belangrijke pijler moeten zijn in de gezondheidszorg. 

Voedings- en leefstijlkennis verbinden en delen! 

Gelukkig staan gezonde voeding en leefstijl in het algemeen steeds meer in de belangstelling. Veel organisaties en professionals houden zich hier mee bezig. Maar er is naar mijn idee ook nog veel te doen om Nederland echt gezonder te maken. 

Met deze website ‘Voedingsexpertise.nl’ hoop ik hieraan een bijdrage te leveren. Zodat wij elkaar wellicht makkelijker vinden, elkaar versterken en onze zichtbaarheid vergroten.